Mireasma frunzelor de nuc: Rusaliile

rusalii nuc

Sub numele de Rusalii se desfășoară simultan două sărbători creștine, Pogorârea Duhului Sfânt și Sfânta Treime, un complex de rituri dedicate zânelor (supraviețuiri palide ale unui cult vechi) și un episod important din cultul mortilor (Moșii de Rusalii).

Rusaliile sunt și ele o sărbătoare a cărei dată se socotește dupa Paști. Cad în fiecare an la 50 de zile după Paște și la zece zile după Înălțare. Sărbătoarea durează trei zile. Prima dintre ele coincide cu sărbătoarea religioasă numită Pogorârea Duhului Sfânt. În calendarul ortodox, de la această zi, care poartă numele de Duminica Mare, se numără celelalte duminici. În calendar scrie: prima duminică după Rusalii, a doua, a treia … Atenție, anul se sfârșește și în cel care urmează găsim a nu știu câta duminică după Rusalii. Care Rusalii? Cele din anul precedent. A doua zi de Rusalii coincide cu sărbătorirea Sfintei Treimi. Cu Marțea Rusaliilor, sărbătoarea se încheie.

În sat, casa fiecărui creștin ascunde un ierbar. El se compune din plante de leac și din sedimentele vegetale ale sărbătorilor. Găsești la icoană salcie de la Florii, flori de la Sânziene, busuioc … Rusaliile sporesc << ierbarul >> cu frunze de nuc. Le aduc oamenii de la biserică. Sunt locuri unde femeile spală de Rusalii picioarele trecătorilor. Se așează la răspântii cu săpun, ștergare și vase mari cu apă în care pun frunze de nuc. Grecii numesc sărbătoarea << îngenuncherea >> . La ei există un moment când credincioșii îngenunchează pe frunze de nuc. Dacă nucii lipsesc, oamenii folosesc frunze de tei, la care se recurge peste vară pentru a preîntâmpina piatra și grindina.

De Duminica Mare se face horă în sat, horă cu scrânciob. Leagănele << umblă >> numai la sărbători mari: de Sfântul Gheorghe, de Paști, de Duminica Tomii, de Înaltare, de Rusalii. Legănatul nu e joacă, are rosturile lui. Tot de Duminica Mare are loc sfințirea hotarelor. Preotul, împreuna cu sătenii, compune o procesiune care înconjoară satul. Holdele sunt stropite cu agheasmă. Fetele împletesc din flori și spice de grâu cununi, care stau în biserică, la icoane. Peste an, le poartă mirii pe cap la cununii.
În prima zi de Rusalii se fac iar infrățiri și însurățiri. Tinerii se prind frați sau surori, veri sau verișoare.

De Rusalii este ultimul moment când femeile mai pot să faca pască, așa cum de Înaltare este ultima oară când mai pot vopsi ouă roșii.
Bineînteles, nimeni nu lucrează. Sărbătoarea surprinde satul într-un moment când ar fi multe de facut. Oamenii ar lucra, dar nu pot, primejdia este prea mare. Cele care i-ar pedepsi daca ar încalca legea ar fi Zânele!

Text: Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești

rusalii calusari
Lasă un comentariu

Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com