Zilele Maghiare Bănățene, Timiș

Zilele maghiare banatene

Cea de-a 26-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene se va desfășura în perioada 28 mai – 5 iunie 2022, manifestarea propunându-le celor interesați un program cât se poate de variat.

În prima zi a manifestării, de la ora 10, la Liceul Teoretic „Béla Bartók” va avea loc un Atelier Iudic organizat de Fundația Bartók în cooperare cu Fundația Diaspora, iar de la ora 12 expoziția cercului de fotografie Bartok, al cărui mentor este Sándor Orosz. Evenimentul numit Zile de cunoaștere a orașului, organizat de Fundația Integratio și de platforma Temesvaros, cu participarea ghizilor locali maghiari. Va avea parte de „Plimbare în Iozefin și Elizabetin“ cu ghidul turistic Ágnes Kiss și „Pe urmele lui László Székely, făuritorul orașului“, cu ghidul turistic Szilveszter Endre Bán.

La Lugoj, în Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 18, va avea loc o gală folclorică cu participarea grupurilor de păstrare a tradițiilor ce activează în județul Timiș. Evoluează grupurile de dans respectiv formațiile de țitere Bokréta, Kisbokréta și Morzsa ale Asociației Pro Folk din Timișoara, Aprókák, Lármatüzek și Százszorszép ale Fundației Culturale Eszterlánc din Timișoara (cu toții elevi ai Liceului Teoretic „Béla Bartók”), ansamblurile de dans popular Csürdöngölő, Szederinda și Rece-Fice din Tormac, Délibáb din Jimbolia și Margaréta din Deta.

Duminică, 29 mai, de la ora 16 la Otelec va avea loc o prezentare de carte și proiecție susținută de István László Balázs, profesor de istorie, ghid turistic, organizată de TEMISZ, Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara, iar de la ora 18 la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, pe scena de vară (Str. Iancu Văcărescu nr.18) spectacolul În căutarea datinilor care îi va avea ca invitați speciali pe membrii ansamblul folcloric Szeged Táncegyüttes (Ungaria).

Luni, 30 mai de la ora 9 și 10 la scena de vară a Teatrului Maghiar va avea loc spectacolul Circul lui Arthur, reprezentație cu marionete și clovni pe muzică live, susținută de artiștii păpușari Zsuzsa Lehőcz și Dániel Takács din Debrețin (Ungaria), adresată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar, iar de la ora 18, la Centrul Reformat Noul Mileniu, un program cu deschiderea expoziției cercului de broderie al Congregației Reformate din Timișoara-Cetate.

Marți, 31 mai de la ora 14 la Liceul Teoretic Béla Bartók va avea loc evenimentul Timișoara mea – Media Creativă a generației Z, conferința de încheiere a programului de sprijinire a tinerelor talente, în organizarea fundației Integratio și a Liceului Teoretic Béla Bartók. De la ora 17.30 la Colegiul de Specialitate János Bolyai va avea loc prezentarea cărții scrise de Maderspach Kinga despre viața lui Maderspach Viktor, iar de la ora 19 la Clubul Küttel o degustare de vinuri organizată de Asociația Bastion Várbástya. Selecția de vinuri a Casei de vinuri Kárpátia, ce acoperă oferta enologică a întregului Bazin Carpatin, va fi prezentată de specialistul enolog licențiat Zsolt Attila Borbély.

Miercuri, 1 iunie de la ora 18 la Centrul Reformat Noul Mileniu, va avea loc vernisajul expoziției colecției de portrete a Artistului Națiunii, laureat al premiului Kossuth, graficianul și pictorul Győző Somogyi, care are ca temă o sută de personalități ungare proeminente, în organizarea Asociației Sportive și de Păstrarea Tradițiilor István Losonczy din Timișoara, iar de la ora 19 proiecția documentarului „ În vreme de război nu există despărțiri bune“ de Péter Keresztes, care a fost premiat de Federația Europeană a Televiziunilor Regionale.

Joi, 2 iunie de la ora 18.30 la Centrul Reformat Noul Mileniu, va avea loc Fiica Cantorului, – seară de lectură susținută de Melinda Mátyus, iar de la ora 19.30 un program muzical numit Stații Muzicale de la Timișoara la Seghedin.

Vineri, 3 iunie de la ora 11 la Liceul Teoretic Béla Bartók se va desfășura Ziua Apartenenței comune la școală, o competiție de desene și cântece populare cu participarea școlilor înfrățite, iar de la ora 18 la Centrul Multifuncțional Bastion vernisajul expoziției colective a artiștilor plastici profesioniști de etnie maghiară ce trăiesc/creează în Timișoara. De la ora 19 la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely,în sala mare va avea loc BÁNK – spectacol susținut de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, realizat în cooperare cu Teatrul Petőfi și Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém (Ungaria), ca parte a proiectului Capitala Culturală Europeană 2023.

Sâmbătă, 4 iunie de la ora 18 la Teatrul Maghiar va avea loc spectacolul Lacul lebedelor revăzut, iar de la ora 21 la scena de vară a teatrului concertul formației Sleeping Insomnia. Membrii grupului constituit în cadrul școlii de muzică Artsoma sunt: Gergő Makkai (chitară și voce), Dávid König (chitară bas), Albert Kuglis (clape), Tamás Andrásy (percuție și background vocal), cu toții elevi ai Liceului Teoretic Béla Bartók.

Duminică, 5 iunie de la ora 17 la Casa Maghiară din Bulevardul Revoluției nr. 8 va avea loc festivitatea de inaugurare a acesteia, organizată de Consulatul Onorific Ungar și Asociația Bastion Várbástya.

Sursa: https://www.pressalert.ro
Detalii eveniment
Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com