
Tradiţiile legate de obiceiurile ce vestesc venirea primăverii sunt încă păstrate cu sfinţenie în satele judeţului Bistriţa-Năsăud.
În ziua de Sfântul Gheorghe, locuitorii comunei Josenii Bârgăului se pregătesc cu mare sârguinţă şi dăruire pentru obiceiul tradiţional de Sângiorz, performat cu ocazia sărbătorii religioase a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Obiceiul are o desfăşurare ritualică unică în cadrul căruia feciorii merg cu „Sângiorzul” prin sat pe la casele unde sunt fete de măritat, vestind venirea primăverii şi „desţelenirea iernii de vară”, trecerea de la anotimpul rece la cel cald, aducând rodnicie în gospodăriile pe care le colindă.
„Sângiorzul” este întruchipat de un fecior din sat care e mascat, îmbrăcat în ramuri verzi de mesteacăn, simbolizând renaşterea naturii şi înverzirea codrului.
„Sângiorzul” este însoţit de un alai format din feciori îmbrăcaţi în frumoase costume populare, împreună cu care colindă uliţele satului într-o căruţă împodobită de asemenea cu ramuri verzi de mesteacăn. Pe tot parcursul drumului, alaiul este însoţit de ceteraşi, pe acordurile cărora „Sângiorzul” ia fata gazdei la joc. Apoi aceştia sunt serviţi cu mâncare şi băutură, după care îşi continuă drumul prin sat.