Parada Junilor

Parada Junilor Brașov

Unică poate în ţară prin măiestria ei, prin frumusețea locului unde se desfășoară, prin tradiția costumelor, prin ineditul ei, această manifestare atrage în fiecare an mii de participanți.

Tradițiile Junilor Brașoveni încep în preajma sărbătorii de Buna Vestire, din 25 martie, când este şi debutul primăverii. De această sărbătoare, surlașul iese și vestește întreaga comunitate, prin sunetul instrumentului, că a venit primăvara.

În Săptămâna Luminată sunt nu mai puțin de 3 obiceiuri, păstrate cu sfințenie de juni.

„Marțea cu plăcinte” – este ziua în care Junii Tineri se adună în Piața Unirii şi joacă hora, după care împart plăcinte făcute de fete sau de mamele acestora.

Joi are loc „Aruncatul în țol”. Mai mulți dintre Junii Tineri prind de un țol – un covor lucrat în casă – şi tinerii sunt aruncați, pe rând, în aer şi prinși din nou cu țolul.

Cel mai cunoscut eveniment are loc în Duminica Tomii și se cunoaște ca ”Parada Junilor” când toate cele 7 cete de juni coboară în cetate, cu cele mai frumoase costume populare, cu caii împodobiți şi ei de sărbătoare, iar mulțimea se bucură de o priveliște specială.

După timpul petrecut în Piaţa Sfatului şi în Centrul Istoric al oraşului, junii pleacă la Pietrele lui Solomon, unde are loc o petrecere câmpenească organizată pe societăți şi la care participă multă lume, în afara Junilor.

Cu siguranță vom reveni cu un articol despre această sărbătoare!

Sursa: www.adevarul.ro
Detalii eveniment
Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com