Hâzii din Chintelnic

Sursa: www.realitateadebistrita.net

Înainte de Bobotează, în satul bistrițean Chintelnic se practică un obicei aparte, nemaiîntâlnit în alte zone, cel al Hâzilor. Boboteaza, ca orice sărbătoare, începe și la Chintelnic din ajun, fiind ziua când preotul umblă cu Iordanul prin sat.

Hâzii populează ulițele satului an de an, de mai bine de jumătate de mileniu. Unici în țară, Hâzii sunt săteni care se costumează care de care mai urât și colindă apoi ulițele localității, fără să ocolească nicio gospodărie, pentru a alunga spiritele rele.

Obiceiul întâlnit doar în Chintelnic are origini păgâne, dar a căpătat valențe creștine și a supraviețuit secolelor în aceeași formă. Potrivit tradiției, Hâzii își fac apariția în grupuri mici pe ulițele satului și sunt prilej de bucurie și amuzament pentru oamenii satului. Intrarea lor în case se produce abia după ce primesc aprobare din partea gazdelor, cărora li se adreseaza cu întrebarea : “Primiți Hâzii?” Pentru a nu fi recunoscuți, mascații își schimbă vocile, unii dintre ei interpretând chiar și câte o scurtă scenetă amuzantă, primind apoi drept recomensă din partea gazdelor pancove și prăjituri de post.

Să îți fie de folos și nu uita să Fii pe Fază!

Detalii eveniment
Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com