Festivalul concurs al viorii cu goarnă DOREL CODOBAN- Bihor

vioara_cu_goarna

Vioara cu goarnă, deşi are o istorie recentă şi o origine extrafolclorică, este o marcă a muzicii folclorice instrumentale din Bihor. Invenţie a constructorului londonez John Matthias Augustus Stroh (pusă în vânzare în 1905), aplicaţie a rezonatorului cu pâlnie de care se folosea gramofonul, caracterizat prin modul original de emisie a sunetelor (penetrant, metalic), instrumentul a intrat rapid în concurenţă cu instrumentele de suflat tipice formaţiilor instrumentale ţărăneşti de la începutul secolului XX.

Instrumentul a supravieţuit şi s-a impus doar în Bihor, în special sub denumirea de higheghe (probabil provenind din maghiară, unde instrumentul se numeşte tölcseres hegedü), meşterul de viori cu goarne Cornel Palladi din Beiuş primind din partea Ministerului Culturii titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”.

Anul acesta va avea loc în data de 21 august 2021, ora 13:00, în localitatea Roșia.

Concursul se va desfășura sub formă de spectacol cu public. Preselecția se va desfășura online, concurenţii sunt rugaţi să trimită prin e-mail la adresa festivalconcursvioaracugoarna@gmail.com, fişa de înscriere și o filmare video (de o calitate bună a imaginii și a sunetului) cu repertoriul propus pentru concurs, până la data de 12 august 2022. Fișele de înscriere și informațiile referitoare la desfășurarea concursului se pot obține de la sediul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Str. Moscovei nr.5, sau la telefon 0746.508.669 Email: festivalconcursvioaracugoarna@gmail.com adresă web
http://www.culturabihor.ro.

Sursa: https://www.culturabihor.ro/
Detalii eveniment
Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com