Festivalul Călușului Vâlcean – Vâlcea

Festivalul Călușului Vâlcean

Datorită condițiilor meteo nefavorabile, Festivalul Călușului Vâlcean se mută în Sala Mare a Consiliului județean Vâlcea…ora 17.00..intrarea este liberă…
Vă așteptăm cu drag!!!

Festivalul Călușului Vâlcean a ajuns la cea de-a III-a ediție.

Organizatorii vă așteaptă cu drag pe 10 iunie începând cu ora 17:00 la Muzeul Satului Vâlcean.

”Festivalul Călușului Vâlcean” își propune să conserve și să valorifice obiceiurile și tradițiile din zona Olteniei. Proiectul este inițiat de președintele C.J. Vâlcea, Constantin Rădulescu în colaborare cu Centrul Județean pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

În sâmbăta de dinaintea Rusaliilor sau chiar de Rusalii, dis-de-dimineață, Călușarii, însoțiți de lăutari, se duc într-un loc tainic din sat. Aici se îmbracă în straie obișnuite, având cu ei și costumele și bețele specifice, cu excepția ,,Mutului” care este personificarea Călușului. În dansul fascinant, care imită mișcările calului, ciocul este purtat în traistă sau în brațe numai de către ,,Mut” sau Vătaf.
Principalul protagonist al spectacolului este ”Mutul”, care face tot felul de giumbușlucuri, merge în mâini, execută diferite acrobații, nu ascultă de vătaf, îi pedepsește simbolic pe cei care nu dansează bine, glumește cu cei din public. Călușarii colindă în acest mod până la apusul soarelui.

Sursa: https://www.facebook.com/cniptvalcea/

Festivalul Călușului Vâlcean program
Detalii eveniment
Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com