
Foto: www.aiudinfo.ro
De 300 de ani în localitatea Rimetea din județul Alba, trecerea de la iarnă la primăvară se sărbătorește cu „Înmormântarea Fărșangului”. Evenimentu atrage sute de turiști din țară dar și din străinătate.
Imaginați-vă un alai format numai din bărbați ce se costumează în urşi, ţigani, hornari, mire şi mireasă, cerşetori, preoţi, bocitoare. În fruntea alaiului sunt flăcăii care pocnesc din bice și sunt urmați de muzicanți, un preot, un cantor, mire și mireasă. În urma alaiului, într-o căruţă trasă de un măgar se află un sicriu alb care închide simbolic iarna. După căruţă, două fete „bătrâne“ bocesc şi trag după ele un butuc. Figuranţii fac gălăgie şi fac gesturi violente pentru a alunga tot ceea ce este necurat.
Alaiul trebuie să colinde, în mod obligatoriu, toate ulițele satului însoțit fiind de drăcuşori şi clovni care fug în jurul lui şi, cu degetele îmbibate în funingine sau cremă de ghete, îi mâzgălesc pe cei care asistă la sărbătoare pentru ca astfel să fie păziți de rele pe parcursul întregului an.
Evenimentul se termină cu „Balul Fărșangului”.
Să îți fie de folos și nu uita să Fii pe Fază!