
Botei înseamnă o turmă de oi, este o formațiune de oi adunate pentru a fi îngrijite pe timpul verii sau chiar pe timpul întregului an, în regiunile unde pășunile erau la mare distanță de așezările proprietarilor.
Strângerea oilor în boteie – boteitul–s-a practicat în Țara Vrancei, o zonă în care păstoritul s-a practicat din antichitate și în Țara Bârsei. Boteitul are corespondent cu ,,sâmbra oilor” din Țara Oașului și Țara Maramureșului. Cuvântul sâmbra înseamnă ,,simbrie”, plată în natură, pentru paza și îngrijirea oilor sau pentru alte servicii. În Ardeal sâmbra oilor este legată de ,,ruptul sterpelor”, ceea ce însemna separarea mânzărilor (oile cu lapte), de sterpe (oi fără lapte) și de cârlani (tineret ovin). Oamenii mai în vârstă își amintesc de faptul că în timpurile bune Negrileștiul avea turme de mânzări, sterpe și cârlani, iar ciobanii erau și ei ,,specializați” – cutare era cel mai bun cârlănar, mânzărar sau sterpar.
Înainte de ,,tocmeală”, era o fază de ,,orientare” a proprietarului: ,,- Măi vecine/ române, cutare mai face stână de mânzări/ cârlani/ sterpe?!”
Gazdele vă invită să fiți martorii acestui obicei și să vă bucurați alături de localnici!
Locație: Piața Agroalimentară și Căminul Cultural din Negrilești.