Despre cele 7 belvederi de vis din Coronini (Caraș Severin)

Numele satului vine de la guvernatorul Banatului, Ioan Coronini, general, un conte italian care s-a aflat la cârma regiunii între anii 1851 – 1859. Este o colonie nou înfiinţată pe locul unde a existat localitatea Alibeg, atestată din timpul ocupaţiei turceşti dar există şi urme de locuire mai veche: Cetatea Ladislau ridicată sub Sigismund de Luxemburg (1368 – 1437), cetate ce a fost distrusă în jurul anului 1526.

Coronini este satul cu cele mai multe și diversificate locuri de belvedere și atracții turistice naturale (peșteri faimoase, formațiuni stâncoase, chei, văi și culmi înalte), fiind de asemenea locul unde Dunărea are cea mai mare lățime din întregul său curs (aproape 6km) și totodată satul cu singurul sit arheologic de avengură din întreaga Clisură a Dunării – Cetatea Sfântului Ladislau!

Mai mult, punctele sale de belvedere pe lângă splendoarea și spectaculozitatea lor oferă panorame a unor zone unice pe ambele maluri ale Dunării (Ostrovul de la Moldova Veche, Cetatea Golubăț și intrarea Dunării în defileul definit de masivul carstic care se întinde pe aproape 100 de kilometri conținând Cazanele Mari și Cazanele Mici).

Acest colț al României a fost întotdeauna unul de o frumusețe inegalabilă. Pe de o parte, strălucirile molcome ale Dunării, iar de cealaltă parte verdele relaxant al dealurilor și munților cu pădurile din apropiere. Aproape de Coronini, Dunărea și-a săpat drum prin calcare mezozoice. În peretele de calcar de pe malul românesc se deschide gura unei peșteri „Gaura cu Muscă”. Această pesteră prezintă baraje de travertin, în spatele cărora se acumulează laptele de piatră, odontolite și stalactite.

În abruptul din strâmtura Pescari Alibeg se deschide peștera Gaura Chindiei, rezervație arheologică unde au fost descoperite urme de artă rupestră ce aparțin paleoliticului și neoliticului dar și urme din perioada de locuire protodacică și dacică.

La capătul estic al comunei, în mijlocul Dunarii, se afla o stâncă numită de localnici Baba Caia. Stânca respiră legende. Coronenții povestesc despre un cneaz care și-a legat de ea nevasta infidelă, s-o mănânce corbii și s-o bată vânturile năpraznice care învolbureaza fluviul. .
Sus, pe dealul Cula, un turn stingher, nebăgat de nimeni în seamă, stă strajă satului. Sunt ruinele cetății Sf. Ladislau, ridicată în secolul al XV-lea împotriva năvălirilor turcești.

(Sursa: www.primariacoronini.ro)

Lasă un comentariu

Acest site și domeniul www.fiipefaza.com sunt de vânzare!
Ne puteți contacta prin formularul de contact sau pe adresa: info@fiipefaza.com