
Deși încă la început în România, începem să auzim din ce în ce mai des de brunch. Ce este acesta?
Din punct de vedere etimologic, brunch este contopirea dintre două cuvinte englezești, breakfast – mic dejun, și lunch – prânz. Există numeroase teorii despre apariția acestui cuvânt. Unii spun că s-a născut undeva în secolul XIX din tradiția englezească de organizare a unui festin după vânătoare, alții atribuie nașterea brunch-ului obiceiului catolicilor de a se reține de la mâncare înainte de slujba religioasă, aceasta fiind urmată de mese bogate cu familia și prietenii. New York-ezii afirmă cu mândrie că noul cuvânt vine de la nenumăratele opțiuni de mic dejun târziu sau prânz timpuriu ce urmează după o noapte petrecută în oraș.
Cert este că prima apariție a cuvântului brunch are loc în 1895, în publicația Hunter´s Weekly, englezul Guy Beringer afirmând că ¨…brunch-ul aduce veselie, este incitant și provoacă socializarea, îți dă o stare plăcută, te bine dispune, te face să te simți bine cu tine și cu cei din jur și să uiți de grijile de peste săptămână.¨
Brunch-ul a devenit extrem de popular în America anilor ´30, mai ales datorită actorilor ce călătoreau în turnee cu trenul din New York în California. De-a lungul acestor campanii de prezentare a noilor filme, se opreau în Chicago pentru a se desfăta cu un brunch, ora târzie ce le permitea să doarmă mai mult fiind principala atracție. Poate de aceea George Clooney este încă un mare fan al brunch-ului!
Indiferent de origine, brunch este masa celor ce iubesc somnul de dimineața și aleg, măcar în weekend, să se răsfețe în tihna cu o masă lejeră și fără constrângeri. Brunch-ul are loc dupa ora 11.00 și durează până pe la 16.00, una din caracteristici fiind și aceea că se servesc de la bun început și băuturi alcoolice.

Ce se mănâncă?
Fiind o combinație de mic dejun și prânz, de la brunch nu poate lipsi cafeaua, sucul de portocale dar și băuturi alcoolice, inclusiv șampanie. Se servesc feluri ușoare, precum cereale cu lapte, iaurturi, croasante, omletă, îngheţată sau clătite. La acestea se adaugă felurile de mâncare specifice prânzului, precum preparatele din carne, salate, peşte, brânzeturi, supe şi deseturi.
Din fericire, încet-încet, brunch-ul își croiește drum și în România, nu puțini fiind cei ce aleg să-și petreacă dimineața de sâmbătă sau duminică într-un loc special la un brunch la sat, cum ar fi o șură, o moară sau curtea unor localnici din satele noastre. Pe lângă mâncarea ¨de acasă¨, oaspeții se desfată cu povești, obiceiuri, tradiții dar și activități speciale, mai ales pentru orășeni, precum mulsul vacilor, cositul fânului, plimbări cu căruța sau tractorul și multe, multe altele.

Satele din Banat și Transilvania dar, mai recent, și satele din sudul țării sau Moldova, vă așteaptă să (re) descoperiți mâncarea bună, oameni faini și locuri de poveste.
Pe toate le găsiți pe Fii pe Fază!
Nu, nu stiam. Foarte interesant, am citit cu mare placere. Multumesc pentru articol!
Cu drag! Să îți fie de folos!